Belka
Środa, 21 Listopada 2018   imieniny: Albert, Janusz, Konrad
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 

Szybko, zdrowo i smacznie - koktajle warzywne i owocowe

Data publikacji: 2017-07-03, Data modyfikacji: 2017-07-03
A A AWydrukDrukuj  
 
Szybko, zdrowo i smacznie - koktajle warzywne i owocowe

Koktajle warzywne i owocowe są z roku na rok bardziej popularne. Zmiksowanymi warzywami i owocami coraz częściej zastępujemy niektóre posiłki. I słusznie!

Koktajle to najszybszy posiłek...

– Wystarczy kilka minut w kuchni, żeby przygotować pyszne koktajle i zabrać je ze sobą – czeka na nas park, las i plaża – zauważa Ewa Wagner. – Wszystko sprowadza się do wybrania kilku ulubionych składników – dodaje. Najwięcej czasu zajmują zakupy. Zaplanuj je wcześniej – produkty na smoothie możesz trzymać w lodówce nawet przez tydzień.

Potrzebujesz najwyżej pięciu minut: mycie warzyw i owoców, krojenie, miksowanie – i obiad gotowy. Zanim nabierzesz odwagi i wprawy w łączeniu składników, skorzystaj z gotowych, sprawdzonych przepisów. A jeśli szczególnie cenisz wygodę i czas, tradycyjny blender zamień na koktajler. To pojemnik, który jest jednocześnie mikserem i butelką, z której wypijesz przekąskę.

… a zarazem najzdrowszy posiłek

Do przygotowania koktajli używamy świeżych produktów. Poza jarzynami do blendera możemy dodać między innymi miód, nabiał czy zioła. Posiłki przygotowuje się na zimno, co pozwala na zachowanie większości ważnych składników odżywczych. Jest to szczególnie istotne w przypadku witamin A i C, które tracą część właściwości podczas obróbki cieplnej. Dodanie do koktajlu nasion, pestek lub odrobiny oliwy ułatwi wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, np. witaminy D. W szejkach znajdziemy mnóstwo błonnika i antyoksydantów.

Wreszcie – to najsmaczniejszy i najłatwiejszy sposób na spożycie zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia pięciu porcji warzyw i owoców dziennie.

Przepis na energetyzujący koktajl 

Składniki: 1 duży jogurt naturalny, 2 łyżeczki herbaty matcha, 1 łyżeczka miodu, odrobina suszonego imbiru.

Wykonanie: wszystkie składniki wrzucamy do koktajlera, miksujemy i od razu podajemy.

informator-lokalny.pl, Źródło artykułu: Magazyn Kuchnia
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     
    Polecane

    DOSTAWCY-INTERNETU-W-POLSCE-NAJLEPSZY-INTERNET

     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     

    Powiat alekasndrowski - z siedzibą w Aleksandrowie Kujawskim, położony na terenie Niziny Inowrocławkiej, Kotliny Toruńskiej i Niziny Ciechocińskiej, na szlaku komunikacyjnym Gdańsk-Gorzyczki (autostrada A1) i Gdańsk- Częstochowa (DK91).

    W skład powiatu wchodza gminy: Aleksandrów Kujawski, Ciechocicnek (z cenionym w całym kraju uzdrowiskiem), Nieszawa, Bądkowo, Koncek, Raciążęk, Waganiec, Zakrzewo.

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola